Дитина проситься додому з табору❗ Що робити батькам?

Маючи досвід роботи понад десять років та провівши більш як півтори сотні змін, ми лише кілька разів стикалися з тим, що дитині не подобалося у таборі й вона наполегливо просилася додому. Спробуємо розібратися, що робити батькам, якщо таке відбувається, як заспокоїти дитину у подібному випадку та як її забрати з табору раніше терміну, якщо Ви відчуваєте в цьому гостру потребу.
 

ЧОМУ ДИТИНІ МОЖЕ НЕ ПОДОБАТИСЯ В ТАБОРІ?

Відразу скажемо, що не будемо брати до уваги дитячі табори з некомфортними умовами проживання, з некваліфікованим персоналом та жорсткою дисципліною * – у таких місцях дійсно можуть бути вагомі причини для виникнення гострого бажання повернутися додому та появи питань, як можна виїхати з табору раніше запланованого терміну.

Ні! Ми візьмемо за приклад сучасний табір із розвиненою інфраструктурою, басейном, триразовим харчуванням (при організації якого використовуються тільки екологічно чисті продукти), найсучаснішим підходом до організації дитячого дозвілля, навчання та безпеки. Детальніше про наші можливості організації якісного дитячого відпочинку можна дізнатися на сторінках «Дача Едельвейс у Дніпрі» або «Едельвейс у Карпатах».

Чому ж дитині в такому місці може не сподобатися та чому вона може наполегливо проситися забрати її додому?

Поїздка до табору – ситуація складна як для самої дитини, так і для її батьків, особливо якщо така подорож відбувається вперше. Всидіти на місці при словах: «Мамо, забери мене, будь ласка, додому!» практично неможливо, і це цілком зрозуміло. Ми спробуємо розглянути, чому така ситуація виникає, та дати поради, як у ній правильно діяти.

Найголовніша причина того, що дитина проситься додому з табору – розрив звичного емоційного зв’язку між нею та членами сім’ї. Це може виявитись для маленької людини справжньою стресовою ситуацією. Тоді неминучими стають сльози, прохання повернути все, як було раніше. Якщо дитина залишає батьків на великий термін вперше (навіть тиждень для маленької людини – це дуже довго), то важливо буде подолати два періоди, про які мова вестиметься далі. Про них можна буде розповісти сину або доньці заздалегідь, ще до поїздки.
 

ПЕРШІ ДНІ В ТАБОРІ

Батьків немає, друзів немає (поки ще), обстановка є незвичною
Деякі справи дитині тепер доводиться робити самій, без участі дорослих.
Напевно, мене ніхто не любить. Напевно, я нікому не потрібен.
Хочу, щоб все було, як раніше!

Що робити, якщо дитина плаче в таборі? Перші два дні відпочинку можуть бути для неї особливо складними. Більша частина дітей відчуває певні труднощі в цей час. Таке явище завжди враховується співробітниками нашого табору. Саме в перші дні відбувається знайомство з інструкторами (в «Едельвейсі» немає вихователів), в перші дні дітлахи займаються різноманітними видами активності, в яких можуть спробувати свої сили.

Як правило, на другий-третій день наші маленькі гості вже знаходять собі друзів, у них з’являється нове коло спілкування. Гостра потреба у поверненні додому згасає завдяки отриманню яскравих нових вражень. Тому, якщо Ваша дитина протягом перших кількох днів проситься додому, не варто занадто хвилюватись – спробуйте умовити її перенести момент повернення на деякий час. В 99.99% випадків у наступній розмові вона навіть не згадає про своє прохання, а буде захоплено розповідати, як проходили стрільба з лука, спортивні змагання, катання на конях, сплавляння по річці тощо.


 

СЕРЕДИНА ЗМІНИ

Середина зміни – ще один критичний момент для дітей, які важко сприймають тимчасовий розрив із родиною. Якщо дитина вперше залишила будинок, то за тиждень або ще раніше починає сумувати за близькими. Це відбувається тому, що вона просто звикла бачити їх щодня поруч із собою. На щастя, цей період теж стає недовгим. Зазвичай за день-другий маленька людина усвідомлює, що в будь-якому випадку знов повернеться додому, тому починає більше переживати за майбутнє розставання з новими друзями та інструкторами.

Чи можна забрати дитину з табору на вихідні в цей період або просто приїхати її провідати? Звичайно можна! Це ж Ваша дитина! Але ми рекомендуємо по можливості утримуватися від подібних кроків. І річ навіть не в тому, що до когось можуть приїхати, а до когось ні, когось можуть забрати, а когось знов таки ні. Справа полягає у вихованні дитячої самостійності та відповідальності. Рано чи пізно, ці якості все одно доведеться виробляти – нехай такий природний процес почнеться в дитячому таборі під яскраві емоції та гучний сміх друзів!


 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА ВСЕ Ж ТАКИ ПРОСИТЬСЯ ДОДОМУ?

Якщо причиною постійного прохання дитини забрати її з табору стає гостра нудьга за домом та близькими, тут треба вирішувати батькам. Ви знаєте свою дитину набагато краще, ніж будь-хто інший, і ніхто не повинен Вам вказувати. Як достроково забрати сина або доньку з табору? Все просто – приїжджаєте та забираєте. Але психологи рекомендують у таких випадках постаратися в попередній розмові звернути дитячу увагу на позитивні моменти, а негатив представляти, як корисний досвід. Не відповісти моментально на пряме прохання непросто, але сформувати у дитини самостійність та відповідальність без цього буде складно.

Найголовніше – якщо дитина телефонує додому зі словами: «Забери мене, мені погано», не поспішайте одразу виїжджати. Спочатку спробуйте розібратися в причинах цього, поговоривши з нею або зі співробітниками табору. Цілком можливо, що прихованою причиною гострого бажання повернутися під батьківську опіку є суперечка з новим другом або не перше місце в спортивній грі.

Діти здатні дуже гостро сприймати такі речі. На щастя, вони швидко та без усяких наслідків про них забувають. Сьогодні підліток думає, як умовити батьків забрати себе з табору, а завтра вже по-справжньому жалкуватиме про те, що доводиться розлучатися з місцем, де були такі цікаві пригоди та гарні товариші.

Ми урочисто обіцяємо робити зі свого боку все, щоб наші маленькі гості не нудьгували, а отримували корисні навички, розвивалися, веселилися та знаходили собі нових друзів. Сльози та сум – це не те, що чекає дітей в «Едельвейсі». Ті, хто побував тут хоча б один раз, чудово знають, що плакати та сумувати за домівкою у нас точно не доведеться!