Що необхідно взяти в похід? Найважливіші речі у поході

На природу почав
Рибак збиратись.
Вудочку взяв,
Щоб рибу ловити,
Взяв дощовик,
Щоб ним укриватись,
Взяв самовар,
Щоб чай кип’ятити.

Герой цих віршів взяв з собою «рівно дві тисячі потрібних речей» і втратив усе через перевантаження плавзасобу. Що потрібно для походу? Кожен раз, коли я починаю збирати рюкзак, це питання стає дуже і дуже актуальним. Причому не має значення, перший це похід, десятий чи п’ятдесятий – збір рюкзака супроводжується такими душевними муками і стражданнями, які переживає навіть не кожен герой мелодрами.

Не буду претендувати на «Містера-носія-істини-останньої-інстанції», але все ж спробую дати декілька порад щодо того, що взяти з собою у похід.
 

ЧОМУ Я МОЖУ ГОВОРИТИ ПРО ЦЕ?

Перший свій самостійний «похід» добре пам’ятаю, незважаючи на те, що минув вже не один десяток років – я втік під час прогулянки перед тихою годиною з дитячого саду, і через пустирі по дну яру повернувся додому до мами (людних місць свідомо уникав, тому що розумів – дорослі можуть повернути мене назад). Коли трохи підріс, ходив у походи з батьками. Потім вже почалися справжні самостійні виходи – взимку, влітку, на один день, на тиждень і навіть на декілька місяців.

На якомусь із давніх тренувань по туризму я дізнався про можливість пройти школу для інструкторів. Діяльність, де необхідно брати на себе відповідальність за когось, мене не приваблювала, але на тих курсах було обіцяно декілька цікавих заходів, тому я і записався. І понеслося! Можливість поєднувати улюблену справу з роботою захопила мене з головою і змусила змінити звичний життєвий ритм.

Спочатку були походи різного ступеня складності, де я виступав у якості інструктора у дорослих груп, потім ще кілька курсів підвищення кваліфікації і вуаля – вже кілька років поспіль я працюю з дітьми, що вважаю найвищим рівнем кваліфікації. Здатність контролювати групу підлітків – це набагато крутіше, ніж одиночний похід по глухій тундрі або зимовій тайзі!

Зараз я працюю у дитячому активно-творчому таборі “Едельвейс” та турагенції «Імперія Пригод». Тут сформувався чудовий колектив із небайдужих людей і справжніх професіоналів своєї справи. У таборі було проведено вже понад 100 змін, але ентузіазму мого і моїх колег точно вистачить, щоб коли-небудь у далекому майбутньому влаштувати грандіозне свято на честь тисячної зміни в «Едельвейсі» (така от дивна мрія)!

До речі, зараз вирішуючи, що потрібно брати в похід, я багато в чому став керуватися не тільки особистим досвідом, але й тими напрацюваннями, які використовуються в нашому таборі. Тому що ми проводимо заходи нехай і орієнтовані на дітей, але все ж справжнісінькі, з ночівлями на природі і тривалістю до 60 км (так-так, не кожен дорослий брав участь в такому, напевно тому наші маленькі гості так люблять «Едельвейс»).
 

ЧОМУ СПИСОК РЕЧЕЙ ВАЖЛИВИЙ?

Є походи складні, є походи не дуже складні, є і зовсім легкі заходи вихідного дня, але варто знати, що в неприємності можна вляпатися навіть сидячи вдома на дивані, що вже говорити про умови дикої природи. Тому до кожного походу, який включає в себе вихід за межі населеного пункту, варто добре підготуватися. Головне, на що слід звернути увагу – це комфорт і особиста безпека. Саме виходячи з цих позицій, слід оцінювати, що потрібно взяти в похід.

З кожним кроком Ваша ноша стає все більш важчою… 
Ваші ноги заплітаються…
Ваші плечі починають нити!

Якщо Ви не брали участі у справжньому туристичному поході, то не здогадуєтесь, наскільки важким може здаватися рюкзак. Коли все тільки починається – світить сонце і щебечуть пташки, Вам хочеться посміхатися і наспівувати бадьорі пісеньки про те, як добре бродити по світу. Але якщо рюкзак буде зібраний неправильно, то незабаром спів птахів буде заглушений гуркотом серця в барабанних перетинках, а ще з’явиться біль у колінах, тому що по ним при кожному кроці буде плескати висунутий від втоми язик. Кожна річ, яку Ви з собою берете, повинна бути необхідною як повітря. Що необхідно взяти в похід, вирішувати Вам у кожному конкретному випадку, але дозвольте розповісти про свій набір.
 

НАЙВАЖЛИВІШІ РЕЧІ

НАМЕТ

Сучасні намети дуже легкі, швидко встановлюються і розбираються, при цьому забезпечують достатній комфорт. Я зазвичай ходжу в похід з трекінговим одношаровим (не такий страшний конденсат, як його малюють) двомісним наметом, розмірами по дну 1.40-2.25 м і висотою 1.30 м. Вага його при цьому становить менше 2 кг, але вона легко вміщує в себе двох людей і всі речі.

У кемпінгових поїздках відмінно себе показують автоматичні варіанти, які самі розкладаються і швидко демонтуються. Такими ми користуємося при виїздах в таборі «Едельвейс». Наприклад, в турі для дітей і дорослих Yellow Submarine Camp. Багато наших гостей, коли ми зупиняємося в красивих місцях, віддають перевагу не двоярусним ліжкам у автобусі, а ночівлі на природі.

СПАЛЬНИЙ МІШОК

Що взяти в похід з ночівлею? Спа-а-альник! Якщо розглядати універсальні варіанти, то особисто я віддаю перевагу легким суперкомпактним мішкам-коконам на синтетиці, які розраховані на комфортні температури в межах від 0 до -7 і вагою трохи менше 1 кг. Але взагалі, якщо говорити про спальники, то їх ніколи не буває забагато. Туристи вважають, що краще мати окремо теплий варіант для холодів і легкий для літніх походів.

У кемпінгових умовах, де вага не має великого значення, зазвичай застосовуються прямокутні спальні мішки «ковдру», набагато комфортніші ніж «кокони», так як дозволяють вільно перевертатися під час сну. Такі ж ми використовуємо в таборі.
 

КИЛИМОК (КАРЕМАТ)

Туристичний килимок може здаватися дрібницею, але від нього залежить і якість сну, і здоров’я, тому що в міжсезоння застудити нирки або ще що-небудь важливе – раз плюнути. Я зазвичай використовую самонадувну модель. І нехай контурами він нагадує труну, над чим завжди жартують друзі, але взимку його теплоізолюючих властивостей вистачає для ночівель серед снігових заметів, а влітку – для комфортного сну. Вага такого екземпляру складає близько 0.5 кг і займає об’єм приблизно 1 літр (так, міряти килимки в літрах – це дивно).

Для кемпінгових умов, коли розмір не має великого значення, відмінно підходять двошарові товсті каремати. У поєднанні з м’яким і важким спальником – це ідеальне рішення для комфортного сну після дня, насиченого пригодами.

КАЗАНОК

Гарячий чай, юшка і куліш (не хочеш куліш – нічого не їж!) – всім цим під час походу Вас буде забезпечувати казанок. Тому до його вибору варто поставитися не менше відповідально, ніж до вибору намету і спального мішка. Для одиночних походів відмінно підходять армійські варіанти, добре, що зараз вони доступні кожному, в них чудово поєднуються ергономіка і вага. У армійський казанок відмінно і щільно входить кварта і важливі припаси: сірники, ліки, сіль, цукор, чай. Так вони не промокнуть під час дощу і не замнуться під іншими речами під час переходу.

У таборі «Едельвейс» під час гірських походів і сплавів річками ми використовуємо зручний професійний туристичний та експедиційний посуд, розрахований на великі групи.

МАЛЕНЬКІ ВАЖЛИВОСТІ

Є речі з розряду «необхідне в похід», які можуть стати навіть більш обов’язковими, ніж намети і спальник, ось їх список:

  • гроші готівкою і документи (я в одиночний похід беру стільки грошей, щоб вистачило замовити транспорт додому з будь-якої точки маршруту, і ще трішки);
  • аптечка – вона включає в себе пластир (багато), бинт, джгут, перекис водню, йод, активоване вугілля, препарати з болезаспокійливою і жарознижувальною дією, а також необхідні препарати індивідуального застосування;
  • мінімальний комплект для підтримання гігієни – мило, зубна паста та щітка, можна також взяти маленьке дзеркальце;
  • репелент – членистоногі можуть реально псувати хороші моменти;
  • ліхтарик – не менш обов’язковий, ніж аптечка (відповідно можна захопити і пару запасних батарейок);
  • портативний зовнішній акумулятор – чим більше його ємність, тим краще, тому що навіть в глибині лісу немає сенсу відмовлятися від сучасних технологій і можливості зателефонувати.

Це були речі для походу, без яких точно не обійтися, якщо Ви збираєтесь у подорож на 1-2 дні чи на 2 місяці. Мій «обов’язковий набір» важить близько 4-5 кг і досить універсальний для того, щоб користуватися ним цілий рік. Займає він близько 1/3 частини рюкзака на 70 літрів. Подальший список речей буде залежати безпосередньо від того куди, коли і на скільки днів Ви збираєтеся.
 

ВСЕ ВИЗНАЧАЮТЬ УМОВИ І БАЖАННЯ

Коли Ви вирішуєте, що взяти з собою в похід на 2-3 дня, або що взяти в одноденний похід, багато чого буде залежати від умов – якщо це кемпінг, де Ви добираєтеся до місця призначення на транспорті і відразу влаштовуєте постійну стоянку, то це один варіант. Можна брати все і побільше – змінні речі, сокиру і нормальну пилу для дров, будь-яку їжу і великий запас води. Якщо це туристичний похід із тривалими денними переходами, то доведеться вибирати більш ретельно.

Ось, наприклад, що варто брати в похід на тиждень, за моїм особистим досвідом, крім того постійного набору, який вже був названий (умови – ліс, міжсезоння, два виходи в населені пункти з відвідуванням місцевих пам’яток):

  • дешевий дощовик з поліетилену, розміром чим більше, тим краще (місця він не займає і нічого не важить);
  • міцний ніж (фікс із товстим обухом) і складну або ланцюгову пилу – цей набір не такий важкий, як сокира, але універсальний, і дозволяє швидко забезпечити себе дровами;
  • 3 комплекти нижньої білизни і 5 пар шкарпеток – можна більше, але ні в якому разі не менше (один раз мені довелося змінити маршрут і зробити великий гак до населеного пункту тільки для того, щоб закупитися шкарпетками);
  • індивідуальний фільтр для очищення води зі змінними картриджами;
  • додаткова термобілизна, тому що навіть влітку температура може раптово знизитися, а мерзнути вночі на природі – не найкращий варіант;
  • роздруковану на паперовому носії карту місцевості з населеними пунктами, дорогами, водоймами (у пакеті, який не промокає).

Я зазвичай ще беру якусь маленьку книжку, тому що читати на природі – це окреме, вишукане задоволення, парафінову свічку, з нею можна розпалити багаття в найсильніший дощ, мотузку – раптом доведеться щось сушити над багаттям, і хороший скотч, який може знадобитися всюди (наприклад, одного разу з його допомогою було відремонтовано черевики).

Простір рюкзака, який залишився вільним, можна використовувати під запас їжі і води (для цього підходять звичайні пластикові півторашки, а ззовні можна тримати невелику фляжку, щоб не зупинятися і не розпаковувати рюкзак у випадку спраги). Відповідно, прораховуючи маршрут необхідно відзначити ті місця, де можна поповнювати свої запаси (і краще зробити гак в 5 кілометрів, ніж нести додаткові 5 літрів).

Такий похід – це досить складний захід, тому не дивуйтеся, якщо вага Вашого рюкзака, наповненого тільки найбільш необхідним, перевищить 40 кг.
 

ПІДСУМКИ

Насправді, складаючи список необхідних речей для походу, кожен буде вибирати необхідні для себе речі дуже суб’єктивно. Є вислів когось із дуже досвідчених: “Мистецтво ходити в походи – це вміння використовувати непотрібні речі замість забутих потрібних”. Тому складайте список, продумуйте кожен пункт, враховуйте маршрут і погоду, і будуть Вам пригоди і щастя.

Можливо, я щось упустив. Ймовірно діти, які пройшли в «Едельвейсі» наш курс «Початкова туристична підготовка», змогли б написати, що потрібно для походу до лісу чи в гори, не гірше за мене, (вони швидко все схоплюють), але вийшло, як вийшло. Якщо Ви збираєтеся подорожувати – це здорово! Можливо, коли-небудь наші дороги перетнуться.