• Головна
  • Блог
  • Легендарний «Артек»: де тепер знаходиться табір Артек в Україні?

Легендарний «Артек»: де тепер знаходиться табір Артек в Україні?

В цьому матеріалі ми розповімо про легендарний дитячий табір тієї імперії, яка назавжди пішла в минуле. Спробуємо розібратися, чи справді він був настільки хороший за сучасними мірками, що зараз там працює замість нього, і чи дійсно Артек – це найкращий дитячий табір.

Трохи історії

«Артек» був створений в 20х роках ХХ століття як табір-санаторій. На першу зміну туди прибуло всього 80 дітей. Перші артеківці жили в брезентових наметах, а через 2 роки там були встановлені будиночки з фанери. У 30х роках, завдяки першому повноцінному корпусу, «Артек» почав працювати цілорічно. До 70х років дитячий табір Артек в Україні налічував на балансі півтори сотні будівель, медичні центри, кіностудію, басейни та свій спортивний стадіон на 7000 місць. У 1991 році «Артек» отримав статус Міжнародного дитячого центру.

Після того, як СРСР зник з карти світу, у «Артека» почали з’являтись певні труднощі. Це й не дивно – підтримувати величезний комплекс в належному стані могла лише імперія, що займала 1/6 частину населеної території Землі. Для однієї України табір Артек був занадто великий. На той час його інфраструктура включала понад 400 будівель та капітальних споруд, а також комплекси водо-, тепло – та електропостачання, кондиціонування, зв’язку та каналізації, які потребували ремонту. Вона постійно вимагала величезних фінансових інвестицій. Однак і в цей період були досягнення – в 1998 році ЮНЕСКО визнала табір «Проектом XXI століття», а пізніше «Місцем реалізації міжнародних проектів». В «Артеку» на початку 2000 років продовжували проводитися найрізноманітніші заходи та фестивалі.

Що з «Артеком» зараз?

Після подій 2014 року працівники «Артеку» офіційно переїхали з Криму до Буковелю.  І зараз дитячий табір Артек в Україні знаходиться саме в Карпатах. Центр нараховує цілих три табори:

  1. Озерний;
  2. Лісний;
  3. Гірський.

Де знаходиться табір Артек в Україні? Він розташований на території найбільшого в країні гірськолижного курорту. Артек і Буковель – це два розкручених бренди, які є популярними ще з тих далеких часів, коли жителі СРСР вважали, що «Артек – це найкращий табір у світі!»

Не Артеком єдиним!

Ми не будемо принижувати досягнення соціокультурної ланки та традиції радянського періоду, а також ті легенди та історії, яким налічується вже більше 90 років, і якими може похвалитися табір Артек в Карпатах. Але трохи розповімо про сучасні стандарти, яких дотримуємося ми самі.

Хто це - "ми"?

Ми – це туристична агенція «Імперія Пригод» та табір «Едельвейс», одна з філій якого, до речі, також розташована в Карпатах. Чим відрізняється наш підхід? В першу чергу сама організація табору далека від піонерського формату.  Діти діляться на загони більше для проведення занять, але не для ізольованого проживання, як це зазвичай буває. У нас немає ні чіткої градації дітей за віком, ні «ланкової» структури, з гострою конкуренцією між загонами. Такий підхід робить психологічну обстановку більш комфортною і неформальною (так стверджують самі наші маленькі гості). Давайте розповімо, чим ще ми відрізняємося від піонерських таборів.

Наші активності – це не кружки

Багато хто добре уявляє собі, як організована система гуртків у таборі. У нас все не так! Абсолютно. Якщо в звичайному таборі, починаючи з радянських часів, дитина на початку зміни записувалась на якісь цікаві для неї гуртки, на які вона ходила (або не ходила) до кінця зміни, то система «Едельвейс» побудована зовсім на інших принципах.

Уявіть собі школу. Уявили? Нудно? А уявіть собі таку школу, де дитина може вибирати предмети сама. Але ні в якому разі не заняття зі шкільної програми, а те, що її дійсно цікавить. Стрільба з лука? Будь ласка! Походи з ночівлями? На здоров’я! Тир? До кінця зміни станеш снайпером! А ще скелелазіння, тир, басейн, прогулянки на конях, рафтинг, сноуборд та багато іншого. Але це не гуртки. Це повноцінні предмети, які необхідно відвідувати. Діти в нашому таборі не сидять в кімнатах за визначенням. У них немає на це часу, тому що програма «Едельвейс» насичена активностями як жодна інша.

На початку зміни кожна дитина може відвідати заняття, які ми можемо запропонувати, а потім вона обирає ті, які сподобались найбільше. Часто виникають випадки, коли запеклі хулігани обирають заняття з акторської майстерності та кулінарію, а юних принцес було не відірвати від Арчері-Баттл і гри «Козаки-розбійники».
 

Наша програма – не бутафорія

Знаєте, чим ще ми відрізняємося від більшості таборів? Тим, що у нас все реально. Як виглядає похід в звичайному таборі? Дві-три години шляху по стежці, ігри в м’ячик на підготовленій галявині, і назад в табір, щоб встигнути до вечері. У нас похід – це рюкзаки, казанки, намети і повноцінний маршрут з ночівлею в лісі. Тих, хто добре показав себе в такому заході, і дуже проситься ще, ми зробимо щасливими – дітвора до 14 років може піти в похід на два дні і пройти 30 км шляху, насолоджуючись  красою Карпатських гір, а старші юнаки та юначки можуть піти в гори на три дні (50-60 км).

Уявляєте, які емоції відчувають наші маленькі гості, коли потрапляють у дорослий похід, зі справжніми обов’язками? Після зміни в «Едельвейс» вони відчувають себе набагато досвідченіше і доросліше в порівнянні з тими однолітками, які на канікулах просиділи вдома за комп’ютерами.

Це стосується абсолютно всіх видів активності, які ми пропонуємо. Якщо екстрим-парк, то на висоті не менше 10 метрів, якщо театр, то на справжніх живих емоціях, якщо рафтинг, то по річці з порогами! Чи страшно це дітям? На перших етапах – так! Але саме подолавши страх, вони формують свій характер і те, якими дорослими вони стануть в майбутньому. Чи небезпечно це? Ні крапельки! По-перше, ми завжди використовуємо найсучасніше туристичне та страхувальне обладнання (рятувальні жилети, альпіністське та захисне спорядження, якісні намети, теплі спальні мішки). По-друге, і це привід для справжньої гордості – у нас працюють найчудовіші та найдосвідченіші інструктори, яких тільки можна знайти. Кожен крок кожного підопічного вони проходять разом з ним і завжди знаходяться поруч. Поки дитина у нас на заняттях, вона ні на секунду не залишається на одинці! У театрі з дітьми займається справжній режисер, в поході з ним люди, які самі пройшли не одну сотню маршрутів.

Наш інструктор – не диктатор

Знаєте, чим ще ми пишаємося? Тим, що у нас всі рівні! У нас немає вельмишановного Дмитра Івановича або Олександри Анатоліївни, а є просто Діма і Саша, і з ними прийнято спілкуватися на «ти».

В «Едельвейсі» можуть покарати інструктора табору за те, що він сидів на паркані, і прийняти ідею юного хулігана, який запропонував організувати похід на вершину гори. Діти відчувають, що з ними тут спілкуються на рівних, і стають більш відповідальними. Це помітно по тому, як вони починають висловлювати свої думки і спілкуватися з однолітками. На практиці працює принцип: «Якщо дорослі приймають мене за свого, то, можливо, я теж вже дорослий?». Дуже цікаво проявляються плоди такого підходу в побутових дрібницях. Та дитина, яка ще недавно не могла самостійно одягнутися, починає не тільки одягатися, зачісуватися і стежити за своїми речами, але допомагає в цьому найменшим.

Чому більшість дітей повертаються до нас і відвідують по декілька змін? Тому що вони знову і знову хочуть відчувати себе дорослими: приймати рішення, які впливають на життя всього табору, мати можливість говорити з «дядями і тьотями» на рівних.

Спробуйте відправити свою дитину до нас на одну зміну, і ви вже не будете питати, де знаходиться дитячий табір Артек, або який саме табір в Карпатах – це Артек. Тому що сучасний світ вимагає сучасного підходу. Нам безсумнівно є чим пишатися в минулому, але «Імперія Пригод» і табір «Едельвейс» запрошують своїх підопічних у майбутнє!